Felnőttoktatásra jelentkezés
Képzés kereső
Magyar
English
Deutch
Magyar
English
Deutch
Aktualitások
Befektetés a jövőbe
GINOP-6.2.3-17-2017-00027
Hírek
Diák kutatói ösztöndíjban részesült két Keményes tanuló

Diák kutatói ösztöndíjban részesült két Keményes tanuló

2018.05.24
A Kodolányi János Főiskola az EFOP-3.4.4-16-2017-00001 számú projekt keretében 2018 márciusában ösztöndíj pályázatot hirdetett. Az ösztöndíjban a Kodolányi János Főiskola tevékenységéhez kapcsolódó matematikai, természettudományos, informatikai, műszaki szakok területén, kiemelkedő tanulmányi-, tudományos- teljesítményt nyújtó középiskolások diák részesülhettek. A pályázati kiírásnak megfelelően egy öt videóból és tesztből álló online feladatot kellett megoldani, majd egy - tartalmi és formai kiírásoknak megfelelő 5-10 oldalas esszét kidolgozni.A pályázatra Lestyán Éva és jó magam Marik Zsuzsanna jelentkeztünk. Felkészítő tanárunk Ollárné Tatár Mária volt. Esszéink témája:Lestyán Éva: Alkalmazott XXI. századi informatikai eszközök, szoftverekMarik Zsuzsanna: Matematika a közösség szolgálatábanMind a kettőnk munkája bekerült a 10 nyertes pályázat közé. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2018. május 17-én került sor a főiskolán, melyen örömmel vettünk részt. Köszönjük a felkészítést Ollárné Tatár Mária tanárnőnek és a lehetőséget a Kodolányi János Főiskolának!
Indiai AFS cserediákok a Széchenyiben

Indiai AFS cserediákok a Széchenyiben

2018.05.22
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 9.E osztályába két indiai diák érkezett az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány programja keretében. A diákok, Khush Bhachawat (Indore, India) és Mansi Jain (Gwailor, India) Indiáról, a kultúrájukról, az iskolai rendszerükről, tapasztalataikról fognak majd előadásokat tartani a diákoknak. A 9.E osztály két diákja (Mazán Regina és Zsíros Ádám, AFS önkéntes) látja vendégül a külföldi diákokat.
Kollégiumi kirándulás

Kollégiumi kirándulás

2018.05.18
Május 17-én került megrendezésre az immár hagyománnyá vált kollégiumi gyalogtúra. Célunk a gerlai Wenckheim-kastély parkja volt immár második alkalommal. Reggel 7.30-kor indult a kiránduló csapat a Trefort tagiskola főbejáratától és csaknem másfél óra alatt érkeztünk meg a kastélyparkba. Itt először oklevelek és jutalmak kiosztására került sor, jó tanulmányi eredmény, kiváló sport teljesítmény és közösségi munkában való részvételért. Ezek után kezdetét vette a szabadidős programok sokasága. Lehetőség volt kártyajátékokat játszani (römi, póker), illetve labdajátékokat kedvelők sem maradtak program nélkül. Sokan körbejártak és megtekintették a kastélyparkot és környezetét is. Ebédre finom paprikáskrumpli várta a kirándulókat, amihez desszertként lekváros batyut is kaptunk a Zwack tagiskola segítségével. Az ebéd után, rövid „körletrendezés” után elindultunk visszafelé, és ismét jó időt „futva”, másfél órán belül a Trefort főbejáratánál állt a csapatunk. A programok nagyon jól sikerültek, mindenki kellőképpen elfáradt. Ködmön Gergő beszámolója
A Széchenyi és a Lencsési Óvoda együttműködik a tehetségígéretek felkutatásában

A Széchenyi és a Lencsési Óvoda együttműködik a tehetségígéretek felkutatásában

2018.05.16
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma és a Lencsési Óvoda, az Oktatási Hivatal Bázisintézményei, tehetséggondozó programban működnek együtt. A közös projekt célja, hogy keresse a tehetségígéreteket az óvodás csoportokban. A programban részt vevő szakemberek: dr. Erdeiné Gergely Emőke, (Lencsési Óvoda), Dr. Ibos Gyuláné (Lencsési Óvoda) és Schédl Ilona (BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma).
Széchenyis diákok az „Arany 200 buszon”

Széchenyis diákok az „Arany 200 buszon”

2018.05.16
Az Arany János születésének 200. évfordulójára emlékező évfordulóhoz kapcsolódva Békéscsabán is látogatható volt az Arany-busz. A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 9.B osztálya Szilágyi László osztályfőnökkel nézték meg az interaktív kiállítást. Az egyedi látványvilágú mozgókiállítás versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatta be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. A buszba manuális játékokat és digitális eszközöket építettek be a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai.
Keris tanulók Finnországban

Keris tanulók Finnországban

2018.05.16
Május 5-12. között  Boros Bernadett, Lászlótelki Lilla, Erdei Máté, Szűcs Patrik a Zwack tagiskola 9/A turisztika szervező, értékesítő osztály tanulói az Erasmus+ KA 2 Enjoy the School - Középiskolások nemzetközi projekttalálkozóján vettek részt  Finnországban, Piaksamaki városban. A projekttalálkozó témája az egészséges életmód volt, melynek keretében interaktív előadásokon, sporttevékenységeken, szaunázáson, kézműves foglalkozáson, farmlátogatáson vettek részt a diákok és kísérőik.  A rendezvényről a helyi sajtó is tudósított, melybe iskolánk tanulói is bekerültek. A résztvevők megfőzték országuk legegészségesebb nemzeti ételeit és megkóstolták a találkozón képviselt nemzetek ételeit.  A résztvevők a projekttalálkozó zárásaként egy aktív napot tölthettek el a 187.888 tó egyike mellett. Köszönjük a szervezők munkáját!
Keményes TechCsajok

Keményes TechCsajok

2018.05.16
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) többtagvállalata kezdeményezésére május 14-én félnapos rendezvényen fogadták városunk középiskolás lányait. A szervezők szeretnék megismertetni a technikai és természettudományos szakmák izgalmas oldalait, valamint munkaerőpiaci elhelyezkedéshez nyújtotta lehetőségeket. A Keményből hét osztály 32 lánytanulója vett részt a TechCsajok rendezvényén a zsúfolásig megtelt CsabaParkban. Köszönet a kísérő tanároknak, Skultétiné Barna Anita igazgatónőnek és Suskó János gyakorlatioktatás-vezetőnek. A délelőtt moderátora a méltán népszerű Szujó Zoltán volt, aki elbűvölte a résztvevőket. A délelőtt folyamán a lányok interaktív programokon vehettek részt. Többek között vízvezetéket szereltek, virtuálisan csempéztek, dobozt hajtogattak, elkészíthették saját kozmetikai szereiket, forraszthattak, teszteket tölthettek ki, kártyavárat építhettek, hajat festhettek. A legnépszerűbb a tekerés volt egy palacsintáért: a palacsinta megsütéséhez szükséges energiát maguk állították elő kerékpározás közben. Nagyon sok menő ajándékkal lettek gazdagabbak lányaink. Az eseménydús napot a TechTombola zárta. A nyeremények csajosak és igen értékesek voltak. Iskolánk 11.B osztályos tanulója Marik Zsuzsanna igen csinos pendrive-ot nyert. A fődíj - a Henkel Magyarország Kft., Körösladány felajánlásából - egy csodálatosan szép, mindennel felszerelt kerékpár volt, melyet Nyilas Eszter 11.C osztályos diákunk nyert meg. Gratulálunk nyereményéhez!
A végzősök búcsúztatása a Vízmű kollégiumában

A végzősök búcsúztatása a Vízmű kollégiumában

2018.05.16
2018. április 25-én a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Kollégiuma is elbúcsúzott végzőseitől. A jó hangulatú vacsorán a 12. és 14. évfolyamosok együtt ültek asztalhoz és emlékeztek vissza az itt eltöltött 4, illetve 5 évre. Rotics József igazgató úr szívet melengető prezentációja felelevenítette azt az időszakot, amikor még kisiskolásként először lépték át a kollégium kapuit. A régi emlékek mindenkinek mosolyt és derűt csaltak az arcára. Ezen az alkalmon került sor a végzősök elismerésére is. A kiemelkedő tanulók egy-egy gravírozott, névre szóló tollat kaptak munkájuk megjutalmazásaként. Így 28 tanuló kaphatott értékes ajándéktárgyat a közösségben nyújtott teljesítményéért, tanulmányi eredményéért és sportteljesítményéért. Gratulálunk nekik és köszönjük nevelőtanáraik áldozatos munkáját!
SZINTVIZSGÁK A KÓSBAN

SZINTVIZSGÁK A KÓSBAN

2018.05.15
Sikeresen zajlottak a szintvizsgák iskolánkban. A női szabó, az asztalos, az ács, a járműfényező, a kőműves, a burkoló és a festő, mázoló, tapétázó tanulóink adhattak számot tudásukról, ügyességükről. A képeken a női szabók, az asztalosok és az ácsok vizsgáiba nyerhetünk betekintést. Gratulálunk a sikeres vizsgákhoz Tanulóinknak és Felkészítő Tanáraiknak! Aki kedvet kapott szakmáinkhoz, 2018. május 18-ig jelentkezhet még szakgimnáziumi - irodai titkár, faipari technikus, fotográfus és fotótermék kereskedő, pedagógiai és családsegítő munkatárs, illetve szakközépiskolai - ács, burkoló, festő, mázoló, tapétázó, kőműves és női szabó képzéseinkre. A jelentkezési lap letölthető iskolánk honlapjáról: www.kos.bszc.hu
Techcsajok a GSZI-ből

Techcsajok a GSZI-ből

2018.05.15
Iskolánk - több lánnyal - a május 14-i napon részt vett a Techcsajok rendezvénysorozat első békéscsabai helyszínén, a Csabaparkban. A program célja, hogy közelebbről is megismertesse a technika világát a lányokkal. Lehetőségünk volt UV lámpával ragasztani, tesztelni helytállásunkat programozóként, szaglásunkat tették próbára illatmintákkal. Megismerkedtünk az élelmiszerek minőségellenőrzésével, a 3D-s nyomtatás lehetőségeivel. Megtudtuk, hogy diákjaink milyen sokféle munkalehetőség közül választhatnak, például a nyomdászat (grafika), Penny (logisztika, informatika), Hauni (műszaki).
Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314